Elämän kuvio

Home  /  Yleinen  /  Elämän kuvio

Elämän kuvio

Virolainen kirjailija Viivi Luik kirjoittaa kirjassaan Varjoteatteri: ”Sitä selkeää linjaa ja selväpiirteistä kuviota, joka elämän kaaoksesta ennemmin tai myöhemmin väistämättä ilmestyy näkyviin, ei näe koskaan silloin kun se on muotoutumassa vaan vasta paljon myöhemmin. Elämän kuvio on niin suuri, että sitä ei ole mahdollista nähdä kovin läheltä.”

Koko työhistoriani olin osa isoa organisaatiota. Toimin yhteensä viisitoista vuotta isojen kirjastojen johtajana. Opin katsomaan asioita organisaation näkökulmasta, niin että kehittämisajatukset ja ideat ohjautuivat kuin itsestään organisaatioiden tavoitteiden mukaisiksi. Se oli hyvä rooli, mihin sisältyi monia hyviä keskusteluja ja kehittämishankkeita. Siihen liittyi tietty turvallisuus, hankalina hetkinä ison organisaation antama selkänoja ja kollegojen tuki. Kaiken keskellä tiesin, että rakenteet pysyvät ja kantavat. Ison organisaation osana oli hyvä olla ja vaikuttaa.

Kun eläkkeelle jäätyäni, opiskelujen ja ajatusten kypsyttelyn jälkeen päätin ryhtyä yrittäjäksi, jouduin pohtimaan uutta identiteettiä. Kuka olen yrittäjänä? Työyhteisööni oli aina kuulunut monikymmenpäinen henkilökunta ja eri osa-alueiden asiantuntijoita. Yrittäjänä olen yksin, vaikka minulla on ystäviä, yrittäjäkollegoita ja oma tukiryhmä. Heiltä saan tarvitessani tukea, mutta silti opetelen asioita paljolti yksin. Kun mietin asiaa ja päästin irti yksinäisyyden kauhistelusta, huomasin, että oikeastaan johtajana toimiessa monet asiat oli päätettävä yksin ja heti. Kovin paljon ei muuttunutkaan ja yrittäjänä olen edelleen sama minä. 

Ryhdyin yrittäjäksi, koska haluan olla mukana kehittämässä asioita. Haluan auttaa entisiä kollegoita ja uusia johtajia, jotka toimivat nyt osin jo erilaisissa ympäristössä kuin missä itse aikoinani olin. Vaikka työympäristöt ja -tavat muuttuvat, on johtamisen ydin edelleen sama. Tärkeintä on se, kuinka toimia ihmisten kanssa niin, että lopputulos on paras mahdollinen – työyhteisölle, organisaatiolle ja työn tekijöille.

Uskon, että Viivi Luik on oikeassa. Yrittäjyys ja elämäni uusi vaihe on osa isompaa kuviota. En voi nähdä koko kuvaa, mutta tiedän olevani oikealla polulla. Teen sitä, minkä koen tärkeäksi. Sen takia ryhdyin yrittäjäksi ja siksi kirjoitin tämän ensimmäisen blogini.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *