Kuka olen 2

Home  /  Kuka olen 2

Miten lastenkirjastonhoitajasta tuli EU-projektin kautta kirjastonjohtaja ja johtajasta kehittyi valmentaja?

Aloitin kirjastourani lastenkirjastonhoitajana Myyrmäen kirjastossa Vantaalla.  Lastenkirjastotyö antoi mahdollisuuden luovuuteen, kanssakäymiseen välittömien asiakkaiden kanssa ja lastenkirjallisuuteen perehtymiseen. Kymmenen opettavan vuoden jälkeen oli aika siirtyä uuteen.

Vantaan koulujen ja kirjaston yhteistyönä aloitettiin syksyllä 1995 oppilaiden tiedonhankintataitojen opetuskokeilu, mitä pääsin toteuttamaan. Tavoitteena oli selvittää, kuinka opetus saataisiin parhaiten sujumaan ja millaisia välineitä voitaisiin kehittää opetuksen tueksi. Vuoden kestäneestä kokeilusta kehkeytyi monien vaiheiden jälkeen EU-projekti. Haasteellisimpia hetkiä olivat kahden lastenkirjastotyön kehittämishankkeen yhdistämisneuvottelut Luxemburgissa. EU-virkamiesten johdolla Saksan ja Suomen konsortioista, joissa molemmissa oli eri maiden partnerikirjastoja, nivottiin kuuden maan yhteinen CHILIAS-projekti. Stuttgartin kaupunginkirjasto koordinoi hanketta, missä Saksan ja Suomen lisäksi oli mukana kirjastoja Englannista, Espanjasta, Portugalista ja Kreikasta. Suunnittelimme ja toteutimme sisältöjä ja osin interaktiivisen nettisivuston lapsille aikana, jolloin Internet teki tuloaan ja nettiyhteydet vasta yleistyivät kirjastoissa. Sähköpostikin tuli käyttöön projektin aikana ja kirjeenvaihto partnereiden välillä käytiin aluksi telefaksilla!

Kolme vuotta kestäneen projektin jälkeen palasin töihin Vantaan kaupunginkirjastoon ja vuosituhannen vaihteessa aloitin Tikkurilan kirjaston johtajana. Pakkalan oppimis- ja informaatiotalo Pointin valmistuttua siirryin sen toiminnanjohtajaksi vuonna 2003. Pointissa toimi kirjaston lisäksi Vantaan kansainvälinen koulu ja Y.E.S. -päiväkoti. Koulun opetuskieli on englanti ja myös päiväkodissa on englanninkielisiä ryhmiä. Oli mielenkiintoista ja haastavaa olla johtajana yhteisössä, minkä henkilökunta tuli monista kulttuureista eri puolilta maailmaa. Pointissa olin kaikkiaan kahdeksan vuotta ja opin paljon yhteistyöstä ja mahdollistavasta johtamisesta. Sieltä siirryin johtajaksi Kallion kirjastoon, missä olin neljä mielenkiintoista, ihanaa vuotta.

Eläkkeelle jäin talvella 2015, heti kun se oli mahdollista. Ajattelin, että mikäli haluan vielä tehdä jotain uutta, sen aika oli nyt.  Mitä se uusi tulisi olemaan, ei ollut vielä selvä. Aloitin harrastuksiin liittyvillä kursseilla, mutta ne eivät antaneet aivan sitä, mitä odotin. Syksyllä 2016 menin ensimmäisellä NLP-kurssilleni. Innostuin aiheesta niin, että jatkoin saman tein NLP Master Practitioner -koulutukseen. Sain ”masterin”-todistuksen syksyllä 2017 ja samana syksynä aloitin coach-opinnot. Vuoden lopulla perustin Virtaa -valmennus yrityksen.

Uusissa tehtävissä ja oudoissa tilanteissa olen työvuosina ollut useasti. Uskon, että kokemukset ovat avanneet silmiäni ja opettaneet minua. Niitä oppeja ja kuuntelemisen taitoa haluan käyttää coachina ja valmentaja. Yksilö- ja ryhmätapaamisten lisäksi vedän osallistavan toiminnan työpajoja ja työyhteisöjen kehittämispäiviä. Odotan ihmisten tapaamisia, mielenkiintoisia kohtaamisia ja uskon samalla oppivani myös uutta.

Koulutus & opinnot >>

Ota yhteyttä, niin jutellaan >>