Tulla siksi miksi tahtoikin tulla

Home  /  Yleinen  /  Tulla siksi miksi tahtoikin tulla

Tulla siksi miksi tahtoikin tulla

9.3.2020Kommentit pois päältä artikkelissa Tulla siksi miksi tahtoikin tulla

Olen tehnyt töitä mentorina ja valmentajana nelisen vuotta, yrittäjä olen ollut parin vuoden ajan. Virtaa valmennuksen –kotisivut julkaistiin keväällä 2019. Nyt ne on uudistettu.

Uusia tekstejä kirjoittaessa on ollut mielenkiintoista huomata, kuinka paljon asiat ovat vuodessa muuttuneet. Ensimmäisten tekstien kirjoittaminen tuntui jopa hiukan ahdistavalta. Vaikka olin jo ollut valmentajana ja mentorina, olin uudessa roolissani epävarma. Koetin kuvata jotain, mikä ei vielä ollut oikein selvää. Kirjoittaessa ikään kuin kerroin itselleni, millainen haluan uudessa roolissa olla ja mitä haluan tehdä. Vuoden aikana tehty työ on vienyt asioita eteenpäin. Nyt tiedän, mitä olen tehnyt ja ymmärrän paremmin, mitä haluan jatkossa tehdä. Vielä vuosi sitten ajatukset ja tekeminen tuntui ajoittainen hapuilulta.

Minusta tuli valmentaja miltei sattumalta, mutta pian aloin aavistaa, että olen tekemässä jotain itselleni tärkeää. Suomalainen sananlasku ”työ tekijäänsä opettaa” on osoittautunut olevan ainakin osaksi totta. Sananlaskua enemmän mielessäni on pyörinyt sitaatti kuvakirjasta ´Muna´. Lastenkirjailija Lennart Hellsingin absurdi tarina ´Ägget´ ilmestyi Ruotsissa 1978 ja suomeksi jo seuraavana vuonna. Kirja kertoo elämään kyllästyneestä linnusta, joka munii munan ja lentää pois ”herra ties minne. Ja siinä muna nyt makasi eikä voinut muutakaan”. Muna pohtii elämää monelta eri puolelta ja myös sitä mitä siitä tulisi. Sen päätelmän muistan miltei sanatarkasti, vaikka tarkistin ne tätä tekstiä varten.

Siinä muna sitten makasi ja mietti. Sillä oli jotain sisällään, se halusi tulla joksikin.

Kukaan ei voi tulla miksikään haluamatta tulla joksikin. Näin on asia: Ensin sitä TAHTOO tulla joksikin. Sitten USKOO olevansa se miksi tahtoikin tulla.

Lopulta ehkä TULEEKIN siksi, mikä uskoi olevansa.

Olen saanut mentorina valmentajana olla keskustelukumppani ja mukana kulkija.  Parhaillaan opiskelen ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi. Haluan oppia lisää, että voin paremmin ottaa käyttöön myös edellisissä tehtävissäni oppimaani. Uusi identiteetti rakentuu vanhan pohjalle.

Miltä nyt tuntuu? Joskus olen edelleen epäröivä ja hämmentynyt, joskus tyytyväinen. Ennen kaikkea olen iloinen siitä, että saan tehdä töitä ihmisten kanssa ja voin olla avuksi. Toivottavasti jossain vaiheessa on niin, että olen käynyt läpi kuvakirjan kuvaamat vaiheet ja tullut siksi, miksi tahdoinkin tulla.

 

Comments are closed.