Viikon päästä Portugal

Home  /  Yleinen  /  Viikon päästä Portugal

Viikon päästä Portugal

29.4.2019Kommentit pois päältä artikkelissa Viikon päästä Portugal

Viikon päästä lähden matkalle, jonkalaisen en uskonut olevan mahdollinen itselleni.

Yli kymmenen vuotta sitten näin Roel van Dalen ohjaaman dokumenttielokuvan Discovering Sound. Se kertoo portugalilaisesta pianistista Maria Joaõ Piresistä, hänen Belgais-tilastaan ja siellä vierailevista nuorista muusikoista. Maria Joaõ työskentelee heidän kanssaan ja auttaa heitä löytämään jännittämätöntä tapaa soittaa.

Elokuvan katsominen teki minuun suuren vaikutuksen. Vaikka en osannut kuvata mikä siinä oli niin vaikuttavaa, muistan vieläkin voimakkaan tunteen, minkä se herätti. Olisin halunnut päästä seuraamaan työskentelyä paikan päälle, mutta en keksinyt perustetta, mikä olisi kuulostanut uskottavalta edes itsestäni. Tuntui mahdottomalta, että vantaalaisen oppimis- ja informaatiotalon toiminnanjohtaja lähtisi seuraamaan maailmanluokan muusikoiden työskentelyä.  En tunne klassista musiikkia, en soita mitään instrumenttia enkä laula. Ei tuntunut olevan mitään järkevää perustetta edes haaveilla sellaisesta. Kerroin silloiselle tsemppiryhmälleni elokuvasta ja pyysin heidät katsomaan sen kanssani.  Katsoimme ja muistan, kuinka hämmentyneenä sanoin sen kertovan minulle tärkeistä asioista.

Monta vuotta myöhemmin, hieman ennen kun jäin eläkkeelle Kallion kirjastosta, näytin dokumentin Maria Joaõ Piresistä kirjaston henkilökunnalle. Kerroin, että haluan heidän näkevä jotain, mikä on tehnyt minuun vaikutuksen. Saimme käyttöömme luokan läheisestä koulusta ja parinkymmenen hengen ryhmä hälisi luokkaan mennessä kuin koululaiset. Esityksen alkaessa äänet vaimenivat ja lopputekstien jälkeen oli täysi hiljaisuus. Yhteen katsojista dokumentti teki saman syvän vaikutuksen, hän tuli luokseni kyyneleet silmissä ja sanoi ”tässä oli koko elämä”.

Olen vuosien varrella seurannut Maria Joaõn haastatteluja ja haaveillut konserteista. Tämän vuoden alkupuolella huomasin, että hänen Belgais-tilalleen on tehty uudet kotisivut. Niitä selatessa kävi ilmi, että Maria Joaõ pitää jälleen work shoppeja muusikoille. Ja niihin otetaan myös ulkopuolisia kuuntelijoita!

Se, minkä en kuvitellut koskaan voivan toteutua, koittaa toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina. Matkustan viikoksi Portugaliin – Belgaisiin!

https://www.belgaiscenter.com/

Comments are closed.